Examinando por Materia "Cassava"
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Publicación Acceso abierto Acompañamiento en la evaluación de cinco variedades de yuca amarga (Manihot esculenta cranz) en el municipio de Caucasia, Antioquia(2022-11-24) Hernández Ferrer, Juan Manuel; Cabrales Herrera, Eliecer MiguelThis document shares the results obtained in the business practice carried out in the Colanta cooperative, which in alliance with USAID develops the project "Bitter cassava for a sweet milk", the business practice was developed in the period from October 2021- April 2022, which had the objective of accompanying the group in the evaluation of the productivity of the varieties (Verónica, M-Tai, Sinuana, Ropain, Belloti), planted in the experimental plot of the Alliance "Yucca Amarga para una dulce leche" Colanta -USAID. In this, the weight, diameter, length, dry mass content of these tubers was evaluated, allowing to obtain characteristics of each of these varieties in the edaphoclimatic conditions offered by the municipality of Caucasia. These activities allowed to strengthen knowledge in the management of cassava cultivation and with it, to offer the territory an analysis focused on productive sustainability, both for companies and for producersPublicación Acceso abierto Análisis de las exportaciones de carne bovina y yuca del departamento de Córdoba durante el período 2017 - 2021(2022-08-01) Palacio Alvarez, Mariana; Doria Sierra, CarlosIn Colombia, most of the exports correspond to mining-energy and agricultural products, mainly hydrocarbons, coal, coffee, flowers, bananas and beef. In addition, it has products from the agricultural sector with the potential to improve its exports, such as cassava, which is one of the most cultivated agricultural products worldwide and nationally. Córdoba is one of the departments with the highest production of beef and cassava, which also exports 90% of the country's beef. Therefore, this monograph analyzes the exports of beef and cassava from the department of Córdoba, in order to establish their behavior and define opportunities to increase their participation, through the study of the panorama of international trade in terms of the production and sale of bovine meat and cassava, the determination of the behavior of the exports of the products at the national level and the department of Córdoba during 2017 and 2021.Publicación Acceso abierto Estrategias de marketing para la internacionalización de la harina de yuca del departamento de Córdoba(2021-01-25) Garcés Suárez, José Luis; Rosario Bello, Yulis Alejandra; Rodríguez Bermúdez, DanielEn la actualidad Córdoba se posiciona como el segundo departamento del país con mayor producción de yuca, según el Ministerio de agricultura (2019), su producción anual durante los últimos cinco años ha sido superior a las veinte mil toneladas y durante el año 2019 ocupo el 10% del total producido en el país, con un rendimiento de 11,86; mostrándose como uno de los departamentos con mayor potencial en los niveles de siembra y producción de la yuca y sus derivados. A partir de las consideraciones anteriores en el presente trabajo monográfico se proponen estrategias de marketing para la internacionalización de la harina de yuca del departamento de Córdoba, para cumplir con lo propuesto, se describen inicialmente las cantidades de yuca producidas, cosechadas y cultivadas en el país y el departamento durante el periodo comprendido entre los años 2015 y 2020, seguidamente se muestra el comportamiento del mercado mundial de yuca y finalmente se proponen estrategias de marketing orientadas a la internacionalización de la harina de yuca del departamento.Publicación Sólo datos Transient GUS gene expression in cassava (Manihot esculenta Crantz) using Agrobacterium tumefaciens leaf infiltration(Universidad de Córdoba, 2014-09-20) Díaz T, Paula; Bernal G, Adriana; López C, Camilo