Examinando por Autor "Simanca Sotelo, Mónica María"
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Publicación Acceso abierto Análisis del agronegocio de la cadena productiva de lácteos en Montería (Córdoba)(2022-07-26) Doria Pestana, Joiver David; Petro Patrón, Pedro Pablo; Simanca Sotelo, Mónica MaríaThe dairy production chain is a complex system made up of different links, where the basic product is milk production. The objective of this work was the analysis of the agribusiness of the dairy production chain in Montería. The study was carried out in a participatory manner, with the different links of the productive chain, 80 farms located in 10 districts of the municipality of Montería, five collection centers and five processing companies were surveyed; questions were asked about the characteristics of the production units, production volumes and manufactured products, as well as the measurement of innovation through the Agricultural Innovation Survey (ENIAGRO); Similarly, 50 consumers were surveyed to find out product preferences; and finally the physicochemical, compositional and hygienic quality of the milk produced in the production units of the municipality of Montería was evaluated. The results were analyzed using descriptive statistics; obtaining that the dairy production chain in Montería is made up mostly of small and medium producers, with a traditional subsistence activity and a medium level of schooling; they have insufficient infrastructure and tools to carry out their activities, one cause of this situation being the lack of investment on their own initiative or by the state, they have low productivity and little degree of associativity. In most of the milk samples evaluated, it was evidenced that the percentages of fat, protein, non-fat solids and total solids are higher than the minimum established by Decree 616 of 2006.Publicación Acceso abierto Aplicación de la metodología kano para la identificación de atributos sensoriales atractivos en un refresco congelado de leche (bolis)(2021-03-24) Solera Cardenas, María Carolina; Simanca Sotelo, Mónica María; Álvarez Badel, Beatriz ElenaEl objetivo del presente trabajo fue identificar los atributos sensoriales de atracción, de un refresco congelado de leche (bolis) mediante la metodología de Kano. Se desarrolló un boli con contenido emocional, para ello se seleccionaron 50 catadores quienes identificaron 25 atributos sensoriales atractivos en tres marcas de bolis de leche, empleando una prueba de aceptación; los resultados se analizaron por medio del análisis de componentes principales. Seguidamente se identificaron características atractivas mediante la metodología Kano, se desarrollaron dos formulaciones de bolis que incorporaran estas características; y los resultados se compararon con las muestras comerciales mediante el análisis de componentes principales. Los catadores definieron como características atractivas el color, aspecto casero y el sabor achocolatado, se desarrollaron dos formulaciones con características identificadas por los catadores, se aplicó una prueba de aceptación comparando con las marcas determinando que las formulaciones cumplían con las características de atracción definidas, arrojando calificaciones medias cercanas a la marca bolis caseros.Publicación Acceso abierto Efecto del congelamiento del lomo de atún en el producto final de las conservas de atún.(Atunes y enlatados del caribe s.a., 202-12-18) Lozano Olivares, Harold Amith; Simanca Sotelo, Mónica María; Villareal Cifuentes, GustavoEl objetivo de este trabajo fue determinar el efecto del congelamiento del lomo de atún sobre las características del producto final de las conservas de atún. se determinaron las características fisicoquímicas de peso drenado, capacidad de absorción de agua, contenido de humedad, sal y % migas generadas en el procesamiento. así mismo, se realizó un test hedónico y uno de preferencia para evaluar la acepción del producto y por último se determinó el costo que representa la variación del peso drenado.Publicación Acceso abierto Implementación de un programa de capacitación de manejo integral de residuos sólidos en la central de abastos "Cereabastos" del municipio de Cereté - Córdoba(2022-01-26) Cordero Vidal, Ghinet Paola; Galeano Vásquez, Yina Patricia; Pastrana Puche, Yenis Ibeth; Simanca Sotelo, Mónica MaríaThe present study was carried out in the vicinity of the CEREABASTOS supply center in the municipality of Cereté (Córdoba), which shows an existing problem in relation to the proper management of solid waste in the place, representing a risk for the safety of commercialized food and the health of consumers. The objective was to implement a training program based on the integral management of solid waste aimed at food vendors. The type of research applied to this extension work was descriptive with a qualitative approach. 20 outlets were selected to carry out a survey in which the waste generated, the destination given to them and the actions applied for storage could be identified. It was found that 45% of the vendors say that the main waste was organic and the remaining 55% was made up of cardboard, plastics, paper and glass, however, 70% of the waste is destined for cleaning services, wasting their recycling potential. carried out a training session that allowed the vendors to be educated about the management of solid waste and its recyclable potential, however, infrastructure conditions make it difficult to fully implement and apply the measures required for storage of waste.Publicación Acceso abierto Perfil sensorial del suero costeño artesanal e industrializado en el departamento de Córdoba(Universidad De Córdoba, 2024-08-06) Rosso Peña, Luis David; Yánez Jiménez, Carmen Lucia; Denise de Paula, Claudia; Álvarez Badel, Beatriz Elena; Arteaga Márquez, Margarita Rosa; Simanca Sotelo, Mónica María; Simanca Sotelo Monica MariaEl suero costeño es un producto lácteo fermentado, resultado de la acidificación espontánea de la leche por acción de microorganismos naturales en procesos artesanales o semiindustriales, uno de los productos lácteos más apetecido y definido como una crema láctea concentrada fermentada. El objetivo de esta investigación fue construir el perfil sensorial de los sueros costeño artesanal (SCA) e industrializado (SCI) elaborados y/o distribuidos en el departamento de Córdoba. Inicialmente se realizó la caracterización de los productores de suero costeño artesanal y de las marcas comercializadas en las diferentes regiones geográficas del departamento. Seguidamente se determinó el perfil sensorial del SCA y SCI mediante Análisis Descriptivo Cuantitativo (QDA) utilizando un equipo de siete catadores seleccionados y entrenados. Los resultados del QDA fueron sometidos a análisis de varianza, test de medias de Tukey y gráfica araña. El SCA fue caracterizado principalmente por presentar un olor a ácido láctico, característico y a leche fermentada, un aroma a ácido y a leche, una textura fluida y granulosa, presentando variaciones en su apariencia debido a la intensidad del color blanco. El SCI presentó una textura menos grasosa, con sabor similar al SCA. El perfil sensorial reflejó que en ambos tipos de suero se puede identificar varias intensidades en las características sensoriales que los diferencian.Publicación Acceso abierto Programa de capacitación para manipuladoras de alimentos del servicio de alimentación escolar de CDI administrados por fundaciones cristianas en el departamento de Córdoba(2020-10-23) Anaya Argumedo, Julio Andrés; Severiche Salazar, Eliana Bell; Simanca Sotelo, Mónica María; Luján Rhenals, DeivisA CDC child development center is an out-of-school institution that can be of a mixed nature (public-private) aimed at low-income children and young people who receive a nutritional supplement that must meet certain quality and nutritional characteristics. The Compassion Foundation cluster includes CDCs from the municipalities of Monteria, Ciénaga de Oro, Cotorra, Montelibano and Tierralta which operate the food line with non-standardized procedures and not subject to legal guidelines. This training cycle was aimed at instructing food handlers to carry out their procedures in an organized and as hygienic way as possible through a theoretical – practical methodology helped by didactic material, audiovisual support, institutional material and an inclusive language for all types of schooling level. This resulted in a greater understanding of the importance of coordinating each elaboration process with the current legal regulations, the training was done in the workplace of each CDC, so the manipulators understood the correct way to organize the work materials and the correct way to do it, the minutes were also expanded with the products that were brought in the trainings, such as yogurt, bocadillo, desserts, among others. Diagnostics were carried out in accordance with resolution 2674 of 2013, which were delivered to them so that they could carry out the improvements to the infrastructure and be able to evaluate their progress. A training manual was also prepared, which sought to strengthen the documentation regarding the training of each manipulator in the short, medium and long term.Publicación Acceso abierto VI Simposio Internacional Agroalimentario "Innovación para el emprendimiento y Desarrollo Alimentario Sostenible"- SIAL19 - Memorias(Departamento de Ingeniería de Alimentos, 2020-10-01) Dos Reis Coimbra, Jane Sélia; Echeverry, Alejandro; Zuñiga Pardo, Rommy; Alvarez, Valente; Zaritzky, Noemi; Aguayo Ulloa, Lorena; Rodríguez Sánchez, Paul Andrés; Durango Galván, Harold Eduardo; Solanilla Duque, José Fernando; Mendoza Cornis, Fernando; Barguil, José Ignacio; Yanett Granados, William; Aranda Camacho, Yesid; Bustamante Vargas, Cindy Elena; Villafañe Díaz, Fabian José; Peralta Baquero, Edna Liliana; Pérez Cervera, Carmen Elena; Alean Valle, Jader Darío; Simanca Sotelo, Mónica María; Hernández Riano, Helman Enrique; Rodríguez Villamizar, Fernando; González Martínez, Gerardo; Gamarra Torres, Juan Mario; Angulo, Andrea Estefanía; Valenia García, Francia Elena; Orjuela Osorio, Jaime; Departamento de Ingeniería de Alimentos; Ayala García, Estela Marina; Yenis I. Pastrana Puche; Gabriel I. Vélez Hernández; Alba Manuela Durango Villadiego; Omar A. Pérez Sierra; Gabriel I. Vélez Hernández; Fabián A. Ortega Quintana; Claudia Denise De Paula; Mónica Simanca Sotelo; Deivis Luján Rhenals.; Maryoris E. Soto Lopez; Everaldo J. Montes Montes; Margarita Arteaga MárquezLa Universidad de Córdoba a través del Departamentos de Ingeniería de Alimentos se complació en presentar una vez más el Simposio Internacional Agroalimentario en su VI versión, con el objetivo principal de promover una reflexión sobre la existencia de la Ciencia, la Tecnología y la Ingeniería de Alimentos en Colombia y en el mundo, enfatizando en que este es un evento que cobija buena parte de las organizaciones académicas, productivas y comerciales del sector de alimentos en la Costa Caribe Colombiana