Examinando por Autor "Chams Chams, Linda María"
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Publicación Acceso abierto Bacillus cereus y su relación con las intoxicaciones alimentarias(2022-02-22) Furnieles Mariotta, Dayana Rocío; Chams Chams, Linda MaríaIndustries engaged in food production have set themselves the goal of making their products safe, failure to meet this requirement could result in outbreaks of TSEs in the population, leading to serious public health problems; TSEs are often associated with B. cereus as it is frequently spread in the environment and due to improper storage has the necessary potential to rapidly contaminate products through poor storage practices, resulting in more favorable conditions for the growth of the microorganism and leading to the development of foodborne illnesses in humans. There are a variety of foods that tend to be contaminated by B. cereus due to their nutritional requirements, including all types of flour, especially wheat flour, red meat, milk, cheese, tubers, fruits and vegetables, seafood, rice grains and their derivatives.Publicación Acceso abierto Evaluación electrométrica y microbiológica de los desinfectantes titan plus 15%, biquat y citrosan utilizados en una planta procesadora de alimentos(2022-07-26) Royo Guzmán, Carmelo Segundo; Chams Chams, Linda MaríaThe implementation of disinfectants in food plants is an important aspect to guarantee safe sanitation in their process areas. The food processing plant in Planeta Rica has 3 disinfectants: Titan Plus 15% used in the areas of pasteurization, Butter and UHT, Biquat in the areas of pasteurization, spraying and butter, citrosan in the cafeteria area. These are prepared in said areas by the sanitizers. However, these do not have a reliable tool to determine the concentration. For which, several non-conformities have been generated in the plant during previous audits. For this reason, the quality control area at the Planeta Rica food processing plant proposed the objective of electrometrically and microbiologically evaluating Titan disinfectants, S. aureusATCC 25923, Klebsiella aerogenes ATCC 13048 and Candida albicans ATCC 10231. The assay turned out to be efficient because the calibration curves were a formidable tool, being the R2 of Biquat the highest 0.996. The results of the electrometric, microbiological monitoring and the antimicrobial evaluation correlated enough to suggest that the Titan Plus 15% is the only disinfectant that shortens its changeover time from 8 to 4 hours.Publicación Acceso abierto Importancia y aplicación de bacteriófagos líticos en la industria alimentaria(2020-11-11) Morillo Bocanegra, Nelly; Chams Chams, Linda MaríaLas enfermedades transmitidas por alimentos, son un problema de Salud Pública, donde las bacterias patógenas juegan un rol trascendental. La industria alimentaria ha implementado diversas estrategias de control para enfrentar esta situación, es así como en los últimos años esta industria viene desarrollando herramientas biotecnológicas, entre las que está la aplicación de bacteriófagos directamente en los alimentos, para evitar su contaminación con bacterias patógenas y deterioradoras. Las propiedades bactericidas de los fagos y su inocuidad para el hombre y los animales los han convertido en una alternativa segura para la industria alimenticia en el mercado internacional. De esta manera, se logrará obtener la máxima actividad reductora de la carga bacteriana, generando así un alimento más seguro. Esta revisión aborda ciertos factores a considerar para el uso de bacteriófagos como agentes bío-controladores de patógenos alimentarios, incluyendo: definición, características, aplicación en la industria alimentaria entre otros.Publicación Acceso abierto Inseguridad alimentaria y el estado nutricional de adolescentes en colegios de la zona rural del municipio de Pueblo Nuevo, Córdoba(Universidad de Córdoba, 2022-04-05) Pertuz Guzmán, Deiby Luz; Chams Chams, Linda MaríaEl desarrollo integral de los adolescentes se relaciona con factores físicos, mentales y sociales; influenciados por varios aspectos entre los que se resalta, la seguridad alimentaria, indispensable para garantizar un estado nutricional óptimo. Objetivo: determinar el grado de asociación entre la inseguridad alimentaria y el estado nutricional en estudiantes adolescentes de colegios de la zona rural del municipio de Pueblo Nuevo, Córdoba-Colombia. Materiales y métodos: estudio descriptivo transversal de enfoque cuantitativo. La muestra fue de 391 estudiantes de una población de 938 existentes en los colegios de la zona de estudio. Para la valoración sociodemográfica de las familias, se aplicó la encuesta: Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA), ajustada a la resolución 2465 de 2016 del Ministerio de Salud y Protección Social. Para la evaluación del estado nutricional de los adolescentes se determinó el Índice de Masa Corporal (IMC). La información se analizó mediante análisis descriptivo de las variables cualitativas y cuantitativas. Se utilizó la prueba t Student y MannWhitney con el fin de comparar los grupos objeto de estudio, el análisis estadístico de Fisher para medir la asociación de variables y la prueba de KolmogórovSmirnov y de Bartlet para establecer la normalidad de los datos e igualdad de varianzas respectivamente. Resultados: 225 (57,6%) familias mostraron inseguridad alimentaria severa, 119 (30,4%) moderada, 43 (11%) leve y solo 4 (1%) adecuada.Publicación Acceso abierto Prevalencia de Staphylococcus aureus meticilino resistente (SARM) presentes en pacientes poli traumatizados en una clínica privada de la ciudad de Montería entre los años 2017 a 2019(2020-06-05) Ladrón de Guevara Cuadro, Jatih David; Ponce Villadiego, Jorge Armando; Chams Chams, Linda María; Guerrero Martínez, William ElíasObjective. To determine the prevalence of resistant methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) present in polytraumatized patients in a private clinic in the city of Montería, during the years 2017, 2018 and 2019. Materials and methods. A retrospective descriptive study was carried out in a private clinic in the city of Montería where the databases of the area corresponding to microbiology were analyzed, specifically the admitted positive patients for the isolation of Staphylococcus aureus. Population: it consisted of 1,674 polytraumatized patients admitted to the different clinical services of a private clinic in the city of Montería between the years 2017 to 2019. The variables that were taken into account for the statistical analysis were: Isolated microorganism, origin of the sample, isolation service and susceptibility profile. Results. During the years 2017 to 2019 the clinic hospitalized 16,541 patients, of which 1,674 were polytrauma patients where a total of 46 samples from different anatomical sites positive for MRSA were isolated, with wound secretions and bone infections being the most they were associated with bacterium infections. Conclusions Hospitalized patients belonged in a higher percentage to the male sex, possibly due to their type of occupation. The clinical service with the highest number of MRSA isolates was the ICU, a fact that is possibly related to the severity of the injury.Publicación Acceso abierto Uso de alimentos funcionales con bajo índice glicémico y compuestos bioactivos utilizados para la prevención y tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2(2022-02-22) Blanquiceth Arrieta, Jorge Luis; Chams Chams, Linda MaríaDiabetes mellitus is a chronic disease, which occurs when high blood glucose levels are present. An unbalanced diet has been found to be an important risk factor in the prevalence of chronic non-communicable diseases, including diabetes mellitus and the complications that can occur as the disease progresses. Therapy for this disease is mainly focused on glycemic control, leading to diets that reduce carbohydrate intake. The objective of this review was to search for and analyze information on functional foods used for the prevention and treatment of type 2 diabetes mellitus and other chronic non-communicable diseases, for which a bibliographic search was carried out in different databases, where a large number of articles and documents related to the subject were obtained and to which certain criteria were applied to be used in the writing of this document. The main conclusions were that the adverse effects of carbohydrate consumption are absent when these are of complex character, with a considerable presence of resistant starches and slow digestion, capable of lowering the glycemic index, for this functional food uses processes that can produce beneficial changes in the structure or composition of food, within these processes we have mainly physicochemical treatments such as moisture and heat, chemical treatments and microbiological treatments.Publicación Acceso abierto Utilidad de las especias en la industria(2021-07-09) Mercado Díaz, Itaty; Chams Chams, Linda MaríaEn la actualidad la industria alimentaria y la farmacéutica, se posicionan como unas de las más importantes, debido al impacto directo que tienen en la vida de los individuos; hecho que representa a estas industrias enfrentar nuevos retos, para lograr captar la preferencia del consumidor a través de un producto de calidad que garantice el mínimo riesgo a su salud. Además, la aparición de microorganismos resistentes a los procesos de higienización en la empresa de alimentos y el aumento de la resistencia al efecto antimicrobiano de los antibióticos, obliga a estas empresas a buscar alternativas sostenibles, que les ayude a controlar estos puntos de riesgo. Es así, como últimamente ha tomado fuerzas en estas industrias retomar el uso de especias para la fabricación de productos que beneficien la salud por el mínimo riesgo que representa su uso. Las especias, en concentraciones adecuadas pueden llegar a tener efectos antimicrobianos y paliativos, que contribuirían a minimizar que afectan la salud individual y colectiva. En este orden de ideas, esta revisión busca dar a conocer los diferentes usos y utilidades de las especias en la industria, en pos de la salud y la mitigación de los agentes microbianos implicados en la producción de enfermedades infecciosas y la prevención de enfermedades crónicas no transmisibles, de mucha importancia para la Salud Pública.Publicación Acceso abierto Verificación de placas Petrifilm™ RYM (Rapid Yest and Mold) 3M para estudio de las matrices de crema de leche y tampico en la planta Jenaro Pérez de la Cooperativa Colanta(2021-07-07) Ávila Fuentes, Andrés; Chams Chams, Linda MaríaThe companies dedicated to the production, packaging and distribution of food must have strict quality control mechanisms that ensure the harmlessnessof the products they manufacture, that is why the Colanta Cooperative, from the quality control area, makes adjustments to guarantee the safety of the same. In the Microbiology laboratory, it is where the analyzes are carried out that allow verifying the quality compliance established for each of the manufactured products. However, these methods require verification to demonstrate that it meets the requirements to be used under laboratory conditions and in turn comply with the provisions of Resolution 1619 of 2015. This is the case of the verification of PetrifilmTM RYM in the Jenaro Pérez-Medellín plant that was carried out under strict protocols, which provided reliable results, which allows use for the analysis of the products in question, this can be verified with the variables to be determined (intermediate precision, bias and recovery percentage) The values of which expressed in the results meet these conditions to be put into routine for the matrices analyzed (milk cream and Tampico). With all the results obtained, it can be determined that the alternative method has all the conditions to be used, providing results in the expected times, providing ease in reading, generating ease of use and better management of the spaces used for incubation thereof.Publicación Acceso abierto Zonificación higiénica y monitoreo ambiental en la línea de quesos hilados de la planta Bernargo Penagos-Colanta.(2021-07-08) Ricardo, Mayra Alejandra; Chams Chams, Linda MaríaImplementar la técnica de zonificación higiénica en la línea de producción de quesos hilados para actualizar su plan de monitoreo ambiental y así garantizar la inocuidad del producto. Materiales y métodos. Se hizo un estudio retrospectivo para ejecutar la zonificación higiénica usando Autocad V2020. En este, se evaluó la incidencia de Listeria spp entre los años 2018 y 2019 para determinar la nueva frecuencia de monitoreo por zonas y se implementó el análisis de microorganismos indicadores. Resultados. Porcentaje de cumplimiento por microorganismos: Listeria spp 95.25%, mohos y levaduras 90.32%, Mesófilos 74.19%, Coliformes totales 85% y E.coli 100%. Conclusiones. Se evidenció que la implementación de la zonificación higiénica permitió mejorar el plan de monitoreo ambiental de la línea de quesos hilados, priorizando el monitoreo en las áreas donde el producto tiene mayor riesgo de contaminación microbiana.