Publicación: Diseño de un plan de capacitación para inspectores de las entidades territoriales de salud responsables de la inspección, vigilancia y control sanitario de alimentos y bebidas de la Secretaria de Salud Municipal de Montería – Córdoba-2021
dc.contributor.advisor | López Bernal, Cristian Alberto | |
dc.contributor.author | Sierra Canole, Kramer Amin | |
dc.date.accessioned | 2022-03-28T16:04:01Z | |
dc.date.available | 2022-03-28T16:04:01Z | |
dc.date.issued | 2022-03-27 | |
dc.description.abstract | The Business practice developed in the Municipal Health Secretariat of Monteria, specifically in the area of Environmental Health (food and beverages), for the period of the second semester of the year 2021, was carried out in a very calm way, in which support was provided the team in Information Organization activities, scanning, establishment registration, activity scheduler updating, accompaniment and assistance to training, among other activities. On the other hand, through the application of the DOFA Matrix, it was possible to show certain aspects to improve within the area. Likewise, from the direct observations made, it was possible to identify the lack of having a Training Plan in the area of food and beverages, which would forge the necessary guidelines so that the STDs can be trained and updated with respect to the protection of security. Food of the population. Therefore, with the present Training Plan proposed by INVIMA for its adaptation and other adjustments by the STD food and beverage inspectors, and in view of the fact that to date in the area of food and beverages they do not have a manual for it, due to the above and as part of leaving a Final Product, with the help of the Head of Environmental Health and the food engineers of the Municipal Health Secretary of Monteria, it was established what type of activities, tools, materials and means necessary to carry out said training, this with the aim of orienting and establishing what should be done and how. | eng |
dc.description.degreelevel | Pregrado | spa |
dc.description.degreename | Administrador(a) en Salud | spa |
dc.description.modality | Práctica Empresarial | spa |
dc.description.resumen | con el presente Plan de Capacitación propuesto por INVIMA para su adaptación y demás ajuste por parte de los inspectores de alimentos y bebidas de las ETS, y en vista de que hasta la fecha en el área de alimentos y bebidas no cuentan con un manual para ello, por lo anterior y como parte de dejar un Producto final, con ayuda de la Jefe de Salud Ambiental y los ingenieros de alimentos de la secretaria de Salud Municipal de Montería, se estableció que tipo de actividades, herramientas, materiales y medios necesarios para la realización de dicha capacitaciones, esto con el fin de oriental y establecer que se debe hacer y cómo. | |
dc.description.tableofcontents | GLOSARIO 10 | spa |
dc.description.tableofcontents | RESUMEN 11 | spa |
dc.description.tableofcontents | ABSTRACT 12 | spa |
dc.description.tableofcontents | INTRODUCCIÓN 13 | spa |
dc.description.tableofcontents | 1. OBJETIVOS 14 | spa |
dc.description.tableofcontents | 1.1. GENERAL 14 | spa |
dc.description.tableofcontents | 1.2. ESPECÍFICOS 14 | spa |
dc.description.tableofcontents | 2. RESEÑA HISTÓRICA DE LA EMPRESA 15 | spa |
dc.description.tableofcontents | 3. ASPECTOS CORPORATIVOS 16 | spa |
dc.description.tableofcontents | 3.1. MISIÓN 16 | spa |
dc.description.tableofcontents | 3.2. VISIÓN 16 | spa |
dc.description.tableofcontents | 3.2. VISIÓN 16 | spa |
dc.description.tableofcontents | 3.6. MAPA DE PROCESOS 18 | spa |
dc.description.tableofcontents | 3.7. DESCRIPCIÓN DE LA UNIDAD FUNCIONAL 19 | spa |
dc.description.tableofcontents | 4. NECESIDADES ENCONTRADAS 20 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5. MARCO REFERENCIAL 21 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.1. MARCO TEÓRICO 21 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2. MARCO CONCEPTUAL 22 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2.1. Plan Decenal de Salud Pública (PDSP): 22 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2.2. Plan Territorial de Salud Pública (PTSP): 22 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2.3. Capacitación: 23 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2.4. Formación: 23 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2.5. Entrenamiento: 23 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.2.6. Control Sanitario: 23 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.3. MARCO LEGAL 24 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.3.1. Ley 489 de 1998: 24 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.3.2. Ley 115 de 1994: 24 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.3.3. Decreto Ley 1567 de 1998: 24 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.4. Ley 734 de 2002: 29 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.5. Ley 872 de 2003: 29 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.6. Ley 909 de 2005: 30 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.7. NTC GP 1000:2009. Numeral 6.2: 30 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.8. Decreto 1227 de 2005: 31 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.9. Ley 1064 de 2006: 32 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.10. Ley 4904 de 2009: 32 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.11. Resolución 1229 de 2013: 32 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.12. Circular Externa 100 -10 DE 2014: 33 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.13. Decreto 1083 de 2015: 33 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.14. Circular 046 de 2016. Numeral 2 33 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.15. Decreto 648 de 2017: 33 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.16 Decreto 894 de 2017: 33 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.17. Resolución 390 de 2017: 33 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.18. Resolución 1841 de 2013: Articulo 1 34 | spa |
dc.description.tableofcontents | 5.19. Resolución 1536 de 2015: 34 | spa |
dc.description.tableofcontents | 6. DISEÑO METODOLÓGICO 35 | spa |
dc.description.tableofcontents | 6.1. PROCEDIMIENTOS 35 | spa |
dc.description.tableofcontents | 6.2. INSTRUMENTOS 35 | spa |
dc.description.tableofcontents | 6.3. ETAPAS DE DESARROLLO DEL ESTUDIO 35 | spa |
dc.description.tableofcontents | 7. RESULTADOS Y DISCUSIONES 37 | spa |
dc.description.tableofcontents | 8. CONCLUSIONES 38 | spa |
dc.description.tableofcontents | 9. RECOMENDACIONES 39 | spa |
dc.description.tableofcontents | BIBLIOGRAFÍA 40 | spa |
dc.description.tableofcontents | ANEXOS 42 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 1: Matriz DOFA 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 2: Documento Propuesta Invima Plan de Capacitación 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 3: instructivos manipuladores de alimentos 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 4: Reunión con Equipo de Salud Ambiental 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 5: Reunión con Equipo Ambiental 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 6: Invitación a Capacitación Bioseguridad 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 7: Asistencia a Capacitación de Bioseguridad 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 8: Asistencia a Capacitación de Bioseguridad 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 9: Invitación a Manipulación de Alimentos y demás 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 10: Asistencia a Capacitación de Manipulación de Alimentos y demás 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 11: Asistencia a Capacitación de Manipulación de Alimentos y demás 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 12: Encuesta 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 13: Encuesta 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 14: Observación de INVIMA 43 | spa |
dc.description.tableofcontents | Anexo 15: Observación de INVIMA 43 | spa |
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dc.identifier.uri | https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/5070 | |
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dc.publisher.faculty | Facultad de Ciencias de la Salud | spa |
dc.publisher.place | Montería, Córdoba, Colombia | spa |
dc.publisher.program | Administración en Salud | spa |
dc.rights | Copyright Universidad de Córdoba, 2022 | spa |
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dc.title | Diseño de un plan de capacitación para inspectores de las entidades territoriales de salud responsables de la inspección, vigilancia y control sanitario de alimentos y bebidas de la Secretaria de Salud Municipal de Montería – Córdoba-2021 | spa |
dc.type | Trabajo de grado - Pregrado | spa |
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