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Diseño de un plan de capacitación para inspectores de las entidades territoriales de salud responsables de la inspección, vigilancia y control sanitario de alimentos y bebidas de la Secretaria de Salud Municipal de Montería – Córdoba-2021

dc.contributor.advisorLópez Bernal, Cristian Alberto
dc.contributor.authorSierra Canole, Kramer Amin
dc.date.accessioned2022-03-28T16:04:01Z
dc.date.available2022-03-28T16:04:01Z
dc.date.issued2022-03-27
dc.description.abstractThe Business practice developed in the Municipal Health Secretariat of Monteria, specifically in the area of Environmental Health (food and beverages), for the period of the second semester of the year 2021, was carried out in a very calm way, in which support was provided the team in Information Organization activities, scanning, establishment registration, activity scheduler updating, accompaniment and assistance to training, among other activities. On the other hand, through the application of the DOFA Matrix, it was possible to show certain aspects to improve within the area. Likewise, from the direct observations made, it was possible to identify the lack of having a Training Plan in the area of food and beverages, which would forge the necessary guidelines so that the STDs can be trained and updated with respect to the protection of security. Food of the population. Therefore, with the present Training Plan proposed by INVIMA for its adaptation and other adjustments by the STD food and beverage inspectors, and in view of the fact that to date in the area of food and beverages they do not have a manual for it, due to the above and as part of leaving a Final Product, with the help of the Head of Environmental Health and the food engineers of the Municipal Health Secretary of Monteria, it was established what type of activities, tools, materials and means necessary to carry out said training, this with the aim of orienting and establishing what should be done and how.eng
dc.description.degreelevelPregradospa
dc.description.degreenameAdministrador(a) en Saludspa
dc.description.modalityPráctica Empresarialspa
dc.description.resumencon el presente Plan de Capacitación propuesto por INVIMA para su adaptación y demás ajuste por parte de los inspectores de alimentos y bebidas de las ETS, y en vista de que hasta la fecha en el área de alimentos y bebidas no cuentan con un manual para ello, por lo anterior y como parte de dejar un Producto final, con ayuda de la Jefe de Salud Ambiental y los ingenieros de alimentos de la secretaria de Salud Municipal de Montería, se estableció que tipo de actividades, herramientas, materiales y medios necesarios para la realización de dicha capacitaciones, esto con el fin de oriental y establecer que se debe hacer y cómo.
dc.description.tableofcontentsGLOSARIO 10spa
dc.description.tableofcontentsRESUMEN 11spa
dc.description.tableofcontentsABSTRACT 12spa
dc.description.tableofcontentsINTRODUCCIÓN 13spa
dc.description.tableofcontents1. OBJETIVOS 14spa
dc.description.tableofcontents1.1. GENERAL 14spa
dc.description.tableofcontents1.2. ESPECÍFICOS 14spa
dc.description.tableofcontents2. RESEÑA HISTÓRICA DE LA EMPRESA 15spa
dc.description.tableofcontents3. ASPECTOS CORPORATIVOS 16spa
dc.description.tableofcontents3.1. MISIÓN 16spa
dc.description.tableofcontents3.2. VISIÓN 16spa
dc.description.tableofcontents3.2. VISIÓN 16spa
dc.description.tableofcontents3.6. MAPA DE PROCESOS 18spa
dc.description.tableofcontents3.7. DESCRIPCIÓN DE LA UNIDAD FUNCIONAL 19spa
dc.description.tableofcontents4. NECESIDADES ENCONTRADAS 20spa
dc.description.tableofcontents5. MARCO REFERENCIAL 21spa
dc.description.tableofcontents5.1. MARCO TEÓRICO 21spa
dc.description.tableofcontents5.2. MARCO CONCEPTUAL 22spa
dc.description.tableofcontents5.2.1. Plan Decenal de Salud Pública (PDSP): 22spa
dc.description.tableofcontents5.2.2. Plan Territorial de Salud Pública (PTSP): 22spa
dc.description.tableofcontents5.2.3. Capacitación: 23spa
dc.description.tableofcontents5.2.4. Formación: 23spa
dc.description.tableofcontents5.2.5. Entrenamiento: 23spa
dc.description.tableofcontents5.2.6. Control Sanitario: 23spa
dc.description.tableofcontents5.3. MARCO LEGAL 24spa
dc.description.tableofcontents5.3.1. Ley 489 de 1998: 24spa
dc.description.tableofcontents5.3.2. Ley 115 de 1994: 24spa
dc.description.tableofcontents5.3.3. Decreto Ley 1567 de 1998: 24spa
dc.description.tableofcontents5.4. Ley 734 de 2002: 29spa
dc.description.tableofcontents5.5. Ley 872 de 2003: 29spa
dc.description.tableofcontents5.6. Ley 909 de 2005: 30spa
dc.description.tableofcontents5.7. NTC GP 1000:2009. Numeral 6.2: 30spa
dc.description.tableofcontents5.8. Decreto 1227 de 2005: 31spa
dc.description.tableofcontents5.9. Ley 1064 de 2006: 32spa
dc.description.tableofcontents5.10. Ley 4904 de 2009: 32spa
dc.description.tableofcontents5.11. Resolución 1229 de 2013: 32spa
dc.description.tableofcontents5.12. Circular Externa 100 -10 DE 2014: 33spa
dc.description.tableofcontents5.13. Decreto 1083 de 2015: 33spa
dc.description.tableofcontents5.14. Circular 046 de 2016. Numeral 2 33spa
dc.description.tableofcontents5.15. Decreto 648 de 2017: 33spa
dc.description.tableofcontents5.16 Decreto 894 de 2017: 33spa
dc.description.tableofcontents5.17. Resolución 390 de 2017: 33spa
dc.description.tableofcontents5.18. Resolución 1841 de 2013: Articulo 1 34spa
dc.description.tableofcontents5.19. Resolución 1536 de 2015: 34spa
dc.description.tableofcontents6. DISEÑO METODOLÓGICO 35spa
dc.description.tableofcontents6.1. PROCEDIMIENTOS 35spa
dc.description.tableofcontents6.2. INSTRUMENTOS 35spa
dc.description.tableofcontents6.3. ETAPAS DE DESARROLLO DEL ESTUDIO 35spa
dc.description.tableofcontents7. RESULTADOS Y DISCUSIONES 37spa
dc.description.tableofcontents8. CONCLUSIONES 38spa
dc.description.tableofcontents9. RECOMENDACIONES 39spa
dc.description.tableofcontentsBIBLIOGRAFÍA 40spa
dc.description.tableofcontentsANEXOS 42spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 1: Matriz DOFA 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 2: Documento Propuesta Invima Plan de Capacitación 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 3: instructivos manipuladores de alimentos 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 4: Reunión con Equipo de Salud Ambiental 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 5: Reunión con Equipo Ambiental 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 6: Invitación a Capacitación Bioseguridad 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 7: Asistencia a Capacitación de Bioseguridad 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 8: Asistencia a Capacitación de Bioseguridad 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 9: Invitación a Manipulación de Alimentos y demás 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 10: Asistencia a Capacitación de Manipulación de Alimentos y demás 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 11: Asistencia a Capacitación de Manipulación de Alimentos y demás 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 12: Encuesta 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 13: Encuesta 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 14: Observación de INVIMA 43spa
dc.description.tableofcontentsAnexo 15: Observación de INVIMA 43spa
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dc.identifier.urihttps://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/5070
dc.language.isospaspa
dc.publisher.facultyFacultad de Ciencias de la Saludspa
dc.publisher.placeMontería, Córdoba, Colombiaspa
dc.publisher.programAdministración en Saludspa
dc.rightsCopyright Universidad de Córdoba, 2022spa
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dc.rights.creativecommonsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/spa
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dc.titleDiseño de un plan de capacitación para inspectores de las entidades territoriales de salud responsables de la inspección, vigilancia y control sanitario de alimentos y bebidas de la Secretaria de Salud Municipal de Montería – Córdoba-2021spa
dc.typeTrabajo de grado - Pregradospa
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