Publicación:
Enterotoxigenic Genes in strains of Staphylococcus spp., isolated from cheese made in Pamplona-Colombia

dc.contributor.authorHerrera A, Fannyspa
dc.contributor.authorSantos B, Jesússpa
dc.date.accessioned2015-01-07 00:00:00
dc.date.accessioned2022-06-17T20:08:34Z
dc.date.available2015-01-07 00:00:00
dc.date.available2022-06-17T20:08:34Z
dc.date.issued2015-01-07
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.identifier.doi10.21897/rmvz.77
dc.identifier.eissn1909-0544
dc.identifier.issn0122-0268
dc.identifier.urihttps://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/5289
dc.identifier.urlhttps://doi.org/10.21897/rmvz.77
dc.language.isospaspa
dc.publisherUniversidad de Córdobaspa
dc.relation.bitstreamhttps://revistamvz.unicordoba.edu.co/article/download/77/146
dc.relation.citationeditionNúm. 1 , Año 2015 : Revista MVZ Córdoba Volumen 20(1) Enero-Abril 2015spa
dc.relation.citationendpage4481
dc.relation.citationissue1spa
dc.relation.citationstartpage4472
dc.relation.citationvolume20spa
dc.relation.ispartofjournalRevista MVZ Córdobaspa
dc.relation.referencesHaagsma J, Polinder S, Stein C, Havelaar A. Systematic review of foodborne burden of disease studies: Quality assessment of data and methodology. Int J Food Microbiol 2013; 166(1):34−47. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.05.029spa
dc.relation.referencesYakoubou S, Xu D, Côté JC. Phylogeny of the Order Bacillales inferred from 3' 16S rDNA and 5' 16S-23S ITS nucleotide sequences. Nat Sci 2010; 2(9):990-997 http://dx.doi.org/10.4236/ns.2010.29121spa
dc.relation.referencesJay J, Loessner M, Golden D. Modern Food Microbiology. Seventh Edition. New York: Springer; 2005.spa
dc.relation.referencesPinchuk I, Beswick E, Reyes V. Review Staphylococcal Enterotoxins. Toxins 2010; 2(8):2177-2197. http://dx.doi.org/10.3390/toxins2082177spa
dc.relation.referencesDoyle M, Buchanan R. Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 4 th edition. Washington: ASM Press; 2013. http://dx.doi.org/10.1128/9781555818463spa
dc.relation.referencesCretenet M, Even S, Le Loir Y. Unveiling Staphylococcus aureus enterotoxin production in dairy products: a review of recent advances to face new challenges. Dairy Sci Technol 2011; 91(2):127−150. http://dx.doi.org/10.1007/s13594-011-0014-9spa
dc.relation.referencesScallan E, Hoekstra R, Angulo F, Tauxe R, Widdowson M, Roy S, Lones J, Griffin M. Foodborne illness acquired in the United States-Major pathogens. Emerg Infect Dis 2011; 17(1):7-15. http://dx.doi.org/10.3201/eid1701.P21101 http://dx.doi.org/10.3201/eid1701.P11101spa
dc.relation.referencesLópez D, Rivero E, Martínez A, Alegret M. Enfermedades transmitidas por alimentos en Villa Clara. Rev Cubana Hig Epidemiol 2013;51(2):203-213.spa
dc.relation.referencesDi Pietro S, Haritchabalet K, Cantoni G, Iglesias L, Mancini S, Temperoni A, Labanchi J, Barbarossa N, Garcia M, Cofre M, Rosales S, Herrero E, Bigatti R, Orellana O, Larrieu E. Vigilancia epidemiológica de enfermedades transmitidas por alimentos en la Provincia de Río Negro, Argentina, 1993-2001. Medicina 2004; 64(2):120-124.spa
dc.relation.referencesVanegas M, González L, Martínez A, Buitrago F. Aislamiento y caracterización de cepas de Staphylococcus enterotoxigénicos aislados de quesos en Bogotá. Rev MVZ Córdoba 2008; 13(2):1288-1293.spa
dc.relation.referencesGuerra-Sarmiento M, Palacios-González D, Maestre-Serrano R, Baena-Del Valle J, Gómez-Camargo D. Identificación de Agentes Etiológicos Aislados de Muestras Biológicas en Brote por Intoxicación Alimentaria en el Departamento de Atlántico, Colombia 2008. Rev Cienc Biomed 2013; 4(2):233-241.spa
dc.relation.referencesSantos M, Santos C, González J, López M. Brote de intoxicación alimentaría en el municipio de Honda, Tolima, Colombia, Junio de 2009. Inf Quinc Epidemiol Nac 2009; 14(21):321-327.spa
dc.relation.referencesNTC 4779. Norma Técnica Colombiana. Microbiología de alimentos y alimentos para animales. Método horizontal para el recuento de Estafilococos coagulasa positiva (Staphylococcus aureus y otras especies). Bogotá, D.C.: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación (ICONTEC); 2007. URL Disponible en: http://tienda.icontec.org/brief/NTC4779.pdfspa
dc.relation.referencesLinage B, Rodríguez-Calleja J, Otero A, García-López M, Santos J. Characterization of coagulase-positive staphylococci isolated from tank and silo ewe milk. J Dairy Sci 2012; 95(4):1639−1644. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2011-4734spa
dc.relation.referencesNTC 750. Norma Técnica Colombiana. Productos Lácteos. Queso. Bogotá, D.C.: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación (ICONTEC); 2000. URL Disponible en: http://tienda.icontec.org/brief/NTC750.pdfspa
dc.relation.referencesMendonça M, Nogueira V, Keizo Y, Tassinari O, Nero L. Foodborne pathogens and microbiological characteristics of raw milk soft cheese produced and on retail sale in Brazil. Foodborne Pathog Dis 2009; 6(2):245-249. http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2008.0156spa
dc.relation.referencesMaldonado R, Llanca L. Estudio de la calidad del queso de mano comercializado en el municipio Girardot, estado Aragua, Venezuela. Rev Cientif FCV-LUZ 2008; 18(4):431-436.spa
dc.relation.referencesRodríguez C, Caldas L, Ogeerally P. Calidad sanitaria en queso artesanal tipo "telita". Upata, estado Bolívar, Venezuela. Rev Soc Venezolana Microb 2009; 29(2):98-102.spa
dc.relation.referencesCan H, Çelik T. Detection of enterotoxigenic and antimicrobial resistant S. aureus in Turkish cheeses. Food Cont 2012; 24(1-2):100-103. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.09.009spa
dc.relation.referencesJakobsen R, Heggeb∅ R, Sunde E, Skjervheim M. Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes in Norwegian raw milk cheese production. Food Microbiol 2011; 28(3):492-6. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2010.10.017spa
dc.relation.referencesGiammanco G, Pepe A, Aleo A, D'Agostino V, Milone S, Mammina C. Microbiological quality of Pecorino Siciliano "primosale" cheese on retail sale in the street markets of Palermo, Italy. New Microbiol 2011; 34(2):179-185.spa
dc.relation.referencesLuján D, Valentín M, Molina M. Evaluación de la presencia de Staphylococcus aureus en quesos frescos artesanales en tres distritos de Lima − Perú. Respyn (en línea) 2006. (Fecha de acceso 3 de Abril de 2014); 7(2). URL disponible en: http://www.respyn.uanl.mx/vii/2/articulos/quesos_frescos-1.htmspa
dc.relation.referencesKomatsu R, Rodrigues M, Loreno W, Santos K. Ocorrência de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal produzido em Uberlândia-MG / Occurrence of Staphylococcus coagulase positiva in fresh minas cheese produced in Uberlândia-MG. Biosci J 2010; 26(2):316-321.spa
dc.relation.referencesGücükoğlu A, Çadirci Ö, Terzi G, Kevenk TO, Alişarli M. Determination of enterotoxigenic and methicillin resistant Staphylococcus aureus in ice cream. J Food Sci 2013; 78(5):738-741. http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.12093spa
dc.relation.referencesValero-Leal K, Rivera-Salazar J, Valbuena, E, Boscán L, Valeris R, Castro G, Bri-ez W. Caracterización bioquímica y producción de enterotoxinas de cepas de Staphylococcus aureus aisladas de leche cruda y queso fresco artesanal en fincas del estado Zulia. Rev Cientif FCV-LUZ 2012; 22(4):303-314.spa
dc.relation.referencesAhanotu E, Alvelo-Ceron D, Ravita T, Gaunt E. Staphylococcal Enterotoxin B as a Biological Weapon: Recognition, Management, and Surveillance of Staphylococcal Enterotoxin. Appl Biosaf 2006; 11(3):120-126. http://dx.doi.org/10.1177/153567600601100303spa
dc.relation.referencesKérouanton A, Hennekinne J, Letertre C, Petit L, Chesneau O, Brisabois A, De Buyser ML. Characterization of Staphylococcus aureus strains associated with food poisoning outbreaks in France. Int J Food Microbiol 2007; 115(3):369-375. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2006.10.050spa
dc.relation.referencesLe Marc, Valík l, Medvedová A. Modelling the effect of the starter culture on the growth of Staphylococcus aureus in milk. Int J Food Microbiol 2009; 129(3):306−311. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2008.12.015spa
dc.relation.referencesDaza A, Herrera F, Naranjo A. Condiciones higiénico-sanitarias aplicadas en la elaboración de queso doble crema manufacturado en tres empresas de la provincia de Pamplona-Colombia. Bistua 2013; 11(2):61-73spa
dc.relation.referencesCabrera C, Gómez R, Zú-iga A. La resistencia de bacterias a antibióticos, antisépticos y desinfectantes; una manifestación de los mecanismos de supervivencia y adaptación. Colomb Med 2007;38(2):149-158.spa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/spa
dc.sourcehttps://revistamvz.unicordoba.edu.co/article/view/77spa
dc.subjectCoagulasespa
dc.subjectcheesespa
dc.subjectenterotoxinsspa
dc.subjectprevalencespa
dc.subjectStaphylococcusspa
dc.titleEnterotoxigenic Genes in strains of Staphylococcus spp., isolated from cheese made in Pamplona-Colombiaspa
dc.title.translatedEnterotoxigenic Genes in strains of Staphylococcus spp., isolated from cheese made in Pamplona-Colombiaeng
dc.typeArtículo de revistaspa
dc.typeJournal articleeng
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
dc.type.contentTextspa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTREFspa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dspace.entity.typePublication
Archivos
Colecciones