Narváez Mejía, HumbertoAlgarín Sánchez, Yuliana2022-03-072022-03-072022-03-04https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/4896The business practice was carried out in the company C.I tropical S.A, which currently has 22 own farms exporting bananas to Europe and all have the certification in Globalgap and Rain Forest Alliance standards. It has a total area of 3,133 hectares, of which 2705 correspond to the net área established in this crop. The farms are divided into 3 areas as described below. Secluded area (7 farms. Raíces, Revancha, Rancho Alegre, Costa Rica, Casco, Las delicias, Mateguadua.), Arcua zone (8 farms. Florida, Petra, Margaritas, Palomas, Represa, Santa Marta, Providencia, Claudia Sofía), zungo zone (7 farms. Sultana, Carepa, Santa Isabel, Acacias, Majagua, La ceiba, Bananal) distributed in 4 municipalities which are chigorodo, turbo, carepa and secluded. The company has sowed 2 clones Valery and Jaffa) belonging to the Cavendish subgroup. The objective of this practice was to know, learn and serve as support in the different administrative positions and support group such as field coordination, packinghouse coordination, administration, project assistant, within which different activities were carried out such as management and distribution of personnel. monitoring and evaluation of cultural work (bagging, mooring, fertilization, weeding, fruit protection, fumigation), Supervision of work in packing house (cluster profile, desmane, deflower, selection, seal, packaging), postharvest quality evaluation, evaluation waste (waste), soil sampling, supervision of tasks such as poplar plantation and planting in high densities, nursery. These activities made it possible to consolidate knowledge about the cultural and agronomic management of banana cultivation from the nursery stage to harvest.INTRODUCCIÓN -------------------------- 161. RESEÑA HISTÓRICA DE LA EMPRESA ---------------------172. OBJETIVOS -------------------------182.1. OBJETIVO GENERAL. --------------------- 182.2. OBJETIVOS ESPECÍFICOS. --------------------- 183. REVISIÓN DE LITERATURA --------------------- 193.1. ORIGEN E HISTORIA DEL BANANO. --------------------- 193.2. ASPECTOS GENERALES. --------------------- 193.3. IMPORTANCIA ECONÓMICA Y DISTRIBUCIÓN GEOGRÁFICA. --------------------- 213.4. DESCRIPCIÓN BOTÁNICA. --------------------- 213.4.1. Cormo. --------------------- 213.4.2. Raíces. --------------------- 223.4.3. Pseudotallo. --------------------- 223.4.4. Tallo floral. -------------------- 223.4.5. Hojas. --------------------- 233.4.6. Inflorescencia. --------------------- 233.4.7. Fruto. --------------------- 233.5. FISIOLOGÍA DE LA PLANTA. --------------------- 243.6. ETAPAS FENOLÓGICAS DEL BANANO. --------------------- 253.6.1. Etapa vegetativa. --------------------- 253.6.1.1. Etapa juvenil. --------------------- 263.6.1.2. Etapa vegetativa independiente. --------------------- 263.6.1.3. Etapa Reproductiva (Etapa vegetativa aparente). --------------------- 263.6.1.4. Etapa Productiva. -------------------- 264. LABORES CULTURALES. -------------------- 264.1. AMARRE. -------------------- 264.2. EMBOLSE. -------------------- 274.3. ENCINTADO. ---------------------- 274.4. PODA DE MANOS O DESMANE, DESDEDE Y DESBACOTE. --------------------- 274.5. DESFLORE ------------------- 284.6. PROTECCIÓN DE FRUTA. ---------------------- 284.7. MISS (MANEJO INTEGRADO DE SÍNTOMAS DE SIGATOKA) O DESHOJE. ----------- 284.8. FERTILIZACIÓN. -------------------- 294.9. DESMACHE O DESHIJE. -------------------- 295. PROTECCIÓN CONTRA PLAGAS Y ENFERMEDADES. -------------------- 305.1. PLAGAS. --------------------- 305.1.1. Trips de la mancha roja. -------------------- 305.1.2. “Trips” de las Flores o Erupción del Fruto. --------------------- 315.2. ENFERMEDADES. --------------------- 325.2.1. Moho o Podredumbre de la Corona. -------------------- 325.2.2. El Moquillo. --------------------- 335.2.3. La Antracnosis. -------------------- 335.2.4. Punta de Cigarro --------------------- 345.2.5. La infección por Sigatoka. ------------------- 356. LABORES DE COSECHA. -------------------- 356.1. PUYA O COSECHA. -------------------- 356.2. COLEAR. --------------------- 356.3. EMPINAR. -------------------------- 356.4. GARRUCHAR. --------------------- 357. LABORES DE BENEFICIO. ------------------- 367.1. BARCADILLERO. ------------------- 367.2. DESMANE. ------------------- 367.3. GURBIA O SELECCIÓN. ---------------------- 367.4. PESAJE DE FRUTA.------------------------- 367.5. DESINFECCIÓN DE FRUTA. ---------------- 367.6. EMPAQUE DE FRUTAS. ---------------377.7. PALETIZADO. ------------------------ 378. PROCESO DE CONTROL DE CALIDAD. ------------------------- 378.1. CONSECUENCIAS DE LOS DEFECTOS DE CALIDAD EN EL COMERCIO INTERNACIONAL. ---------- 378.2. INOCUIDAD DE LAS BANANAS. ------------------- 389. ACTIVIDADES REALIZADAS. ------------------------ 409.1. LOCALIZACIÓN GEOGRÁFICA. ------------------ 409.2. INDUCCIÓN LABORAL. --------------- 419.3. RECORRIDO POR CADA ÁREA DE TRABAJO (LABORES CULTURALES, DREANJES, FERTILIZACIÓN, COSECHA Y POSTCOSECHA) CON SU RESPECTIVO COORDINADOR. --------------------- 419.4. ASIGANCIÓN DE RESPONSABILIDADES. ---------------- 419.5. EVALUACIONES Y APOYO TÉCNICO A CARGO DEL PRACTICANTE. ---------- 419.5.1. Labores culturales. ------------- 429.5.1.1. Embolse y encintado -------------- 429.5.1.2. Amarre ----------- 439.5.1.3. Miss. ----------- 449.5.1.5. Colocada de fommy --------- 459.5.1.6. Control químico de arvenses ------------- 469.5.1.7. Fertilización -------------------- 479.5.1.8. Empacadora. -------------- 4710. CONCLUSIONES --------- 5411. RECOMENDACIONES ------------------- 5512. BIBLIOGRAFÍA ------------ 56application/pdfspaCopyright Universidad de Córdoba, 2022Manejo de labores agronómicas y de poscosecha aplicadas en el cultivo de banano (Musa AAA cavendish) tipo exportación en la finca Rancho Alegre, Apartadó, AntioquiaTrabajo de grado - Pregradoinfo:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)ExportaciónCertificaciónEvaluaciónPoscosechaExportCertificationEvaluationPostharvest