Narvaez Mejía, Humberto AngelOlivero Vasquez, Miguel AngelQuintero Vélez, Daniela Sofia2022-08-302022-08-302022-08-30https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/6464Colombia, in the palm sector, has 68 palm farms that group more than 6,000 producers with 133 strategic productive alliances between small, medium and large scale palm growers, in 4 palm areas, which are present in 161 municipalities in 22 departments. The present work entitled Support in technical assistance in oil palm cultivation (elaeis guineensis), under strategic and productive alliances located in the municipality of Maria la Baja, Bolívar, had as objectives to support the technical group in providing the technical assistance service in the different palm plantations that are under the partnership model mentioned above, to know the yields of the different tasks that are carried out in the crop and also to offer trainings on relevant topics of good agricultural practices typical of the crop in order to improve the plantations and quality of life of the associates. With the technical assistance visits, it was observed that this partnership scheme has made it possible to improve the quality of life of the inhabitants, generating employment and activating the economy in the municipality.1. INTRODUCCIÓN.............................................................................................. 142. RESEÑA HISTÓRICA DE LA EMPRESA ...................................................... 162.1 MISIÓN ....................................................................................................... 192.2 VISIÓN........................................................................................................ 193. OBJETIVOS....................................................................................................... 203.1 OBJETIVO GENERAL............................................................................... 203.2 OBJETIVOS ESPECÍFICOS....................................................................... 204. REVISION DE LITERATURA ......................................................................... 214.1 ORIGEN DE LA PALMA DE ACEITE (Elaeis guineensis Jacq.) ............ 214.2 INTRODUCCIÓN A COLOMBIA............................................................. 214.3 CARACTERISTICAS DE LA PALMA DE ACEITE................................ 224.4 CONDICIONES EDAFOCLIMÁTICAS DE LA PAMA DE ACEITE..... 234.4.1. Requerimientos climáticos.................................................................... 234.4.2. Requerimientos edafológicos................................................................ 244.5 MORFOLOGÍA DE LA PALMA DE ACEITE.......................................... 244.6 ALIANZAS ESTRATEGICAS ................................................................... 264.7 MATERIAL GENETICO USADO POR LAS ALIANAZAS.................... 27 Dami las flores...................................................................................... 275. ACTIVIDADES REALIZADAS ....................................................................... 285.1 LOCALIZACIÓN GEOGRÁFICA ............................................................. 285.2 ASISTENCIA TÉCNICA............................................................................ 285.3 DETERMINACIÓN DE RENDIMIENTOS DE LAS PRINCIPALES LABORES DEL CULTIVO:.................................................................................. 365.3.1. Determinación de rendimientos de cosecha. ........................................ 365.3.2. Determinación de rendimientos de mantenimiento. ............................. 375.3.2.1. Plateo mecánico con guadaña............................................................... 375.3.2.2. Plateo manual a machete. ..................................................................... 375.3.2.3. Poda de mantenimiento......................................................................... 385.4 CAPACITACIONES DE BUENAS PRÁCTICAS AGRÍCOLAS A PALMICULTORES ADSCRITOS AL ESQUEMA DE ALIANZA ESTRATÉGICA Y PRODUCTIVA. ..................................................................... 385.4.1. Manejos de residuos de cosecha y biomasa:........................................... 385.4.2. Importancia de los nutrientes en el cultivo de palma de aceite: ............... 405.4.3. Importancia de las labores culturales como poda, plateo y macoqueo en la productividad y sostenibilidad de la palma de aceite: ........................................ 405.4.4. Parámetros de cosecha y calidad de la fruta:............................................ 416. CONCLUSIONES.............................................................................................. 427. RECOMENDACIONES .................................................................................... 438. REFERENCIAS ................................................................................................. 449. ANEXOS ............................................................................................................ 46application/pdfspaCopyright Universidad de Córdoba, 2022Apoyo en asistencia técnica en cultivo de palma de aceite (elaeis guineensis), bajo alianza estratégica y productivas en el municipio de Maria la Baja, Bolívar.Trabajo de grado - Pregradoinfo:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)Visita de asistencia técnicaRendimientoPalmicultorCapacitacionesTechnical assistance visitPerformancePalmicultorTraining