López Bernal, Cristian AlbertoSierra Canole, Kramer Amin2022-03-282022-03-282022-03-27https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/5070The Business practice developed in the Municipal Health Secretariat of Monteria, specifically in the area of Environmental Health (food and beverages), for the period of the second semester of the year 2021, was carried out in a very calm way, in which support was provided the team in Information Organization activities, scanning, establishment registration, activity scheduler updating, accompaniment and assistance to training, among other activities. On the other hand, through the application of the DOFA Matrix, it was possible to show certain aspects to improve within the area. Likewise, from the direct observations made, it was possible to identify the lack of having a Training Plan in the area of food and beverages, which would forge the necessary guidelines so that the STDs can be trained and updated with respect to the protection of security. Food of the population. Therefore, with the present Training Plan proposed by INVIMA for its adaptation and other adjustments by the STD food and beverage inspectors, and in view of the fact that to date in the area of food and beverages they do not have a manual for it, due to the above and as part of leaving a Final Product, with the help of the Head of Environmental Health and the food engineers of the Municipal Health Secretary of Monteria, it was established what type of activities, tools, materials and means necessary to carry out said training, this with the aim of orienting and establishing what should be done and how.GLOSARIO 10RESUMEN 11ABSTRACT 12INTRODUCCIÓN 131. OBJETIVOS 141.1. GENERAL 141.2. ESPECÍFICOS 142. RESEÑA HISTÓRICA DE LA EMPRESA 153. ASPECTOS CORPORATIVOS 163.1. MISIÓN 163.2. VISIÓN 163.2. VISIÓN 163.6. MAPA DE PROCESOS 183.7. DESCRIPCIÓN DE LA UNIDAD FUNCIONAL 194. NECESIDADES ENCONTRADAS 205. MARCO REFERENCIAL 215.1. MARCO TEÓRICO 215.2. MARCO CONCEPTUAL 225.2.1. Plan Decenal de Salud Pública (PDSP): 225.2.2. Plan Territorial de Salud Pública (PTSP): 225.2.3. Capacitación: 235.2.4. Formación: 235.2.5. Entrenamiento: 235.2.6. Control Sanitario: 235.3. MARCO LEGAL 245.3.1. Ley 489 de 1998: 245.3.2. Ley 115 de 1994: 245.3.3. Decreto Ley 1567 de 1998: 245.4. Ley 734 de 2002: 295.5. Ley 872 de 2003: 295.6. Ley 909 de 2005: 305.7. NTC GP 1000:2009. Numeral 6.2: 305.8. Decreto 1227 de 2005: 315.9. Ley 1064 de 2006: 325.10. Ley 4904 de 2009: 325.11. Resolución 1229 de 2013: 325.12. Circular Externa 100 -10 DE 2014: 335.13. Decreto 1083 de 2015: 335.14. Circular 046 de 2016. Numeral 2 335.15. Decreto 648 de 2017: 335.16 Decreto 894 de 2017: 335.17. Resolución 390 de 2017: 335.18. Resolución 1841 de 2013: Articulo 1 345.19. Resolución 1536 de 2015: 346. DISEÑO METODOLÓGICO 356.1. PROCEDIMIENTOS 356.2. INSTRUMENTOS 356.3. ETAPAS DE DESARROLLO DEL ESTUDIO 357. RESULTADOS Y DISCUSIONES 378. CONCLUSIONES 389. RECOMENDACIONES 39BIBLIOGRAFÍA 40ANEXOS 42Anexo 1: Matriz DOFA 43Anexo 2: Documento Propuesta Invima Plan de Capacitación 43Anexo 3: instructivos manipuladores de alimentos 43Anexo 4: Reunión con Equipo de Salud Ambiental 43Anexo 5: Reunión con Equipo Ambiental 43Anexo 6: Invitación a Capacitación Bioseguridad 43Anexo 7: Asistencia a Capacitación de Bioseguridad 43Anexo 8: Asistencia a Capacitación de Bioseguridad 43Anexo 9: Invitación a Manipulación de Alimentos y demás 43Anexo 10: Asistencia a Capacitación de Manipulación de Alimentos y demás 43Anexo 11: Asistencia a Capacitación de Manipulación de Alimentos y demás 43Anexo 12: Encuesta 43Anexo 13: Encuesta 43Anexo 14: Observación de INVIMA 43Anexo 15: Observación de INVIMA 43application/pdfspaCopyright Universidad de Córdoba, 2022Diseño de un plan de capacitación para inspectores de las entidades territoriales de salud responsables de la inspección, vigilancia y control sanitario de alimentos y bebidas de la Secretaria de Salud Municipal de Montería – Córdoba-2021Trabajo de grado - Pregradoinfo:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)BPHALIMENTOSCAPACITACIONINVIMASALUDIVCBPHFOODTRAININGINVIMAHEALTHIVC