Oviedo Zumaqué, LuisBaldovino Tordecilla, Wilson Gregorio2022-01-242022-01-242022-01-22https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/4770In order to evaluate the physicochemical properties of the crude oil obtained by pressing and its proximal analysis. Helianthus annuus L variety Esbella sunflower seeds were taken, which came from a crop where four control treatments T1, chemical fertilization T2, organic fertilization T3 and combined fertilization T4 were applied. The oil extraction was carried out through an expeller type machine where the oil was pressed and the respective cake was obtained. Each oil extraction and cake analysis was done in triplicate. The lipid profile was analyzed using the mass coupled gas chromatography technique. In turn, the physicochemical analysis was carried out in triplicate in each of the treatments, applying the AOAC (2009) standard. In the results obtained, the T2 treatment showed a better oil yield with 41.63% and a 56.67% yield for cake. Which frame statistical difference with respect to the other treatments. Regarding the determination of the lipid profile, the highest contents of unsaturated fatty acids were obtained by 29% oleic acid, 15% linoleic and followed by 3.1% palmitic saturated fatty acid. In relation to the physicochemical parameters, it was found that there were significant statistical differences in each of the variables analyzed, finding acceptable values that indicate good quality of the oil. In the close components of the sunflower cake, variables with statistically significant differences were found except for the ash and protein content, but with respect to these variables, good averages were presented in relation to ashes, the chemical fertilization treatment T2 obtained the best average of 7.42% and the same for the protein content in the same treatment yielded the best average percentage of 53.25%. For data analysis, a completely random statistical model was used using the IBMSPSS21 software.RESUMEN 10INTRODUCCIÓN 121. OBJETIVOS. 141.1. Objetivo general. 141.2. Objetivos específicos. 142. HIPOTESIS. 153. MARCO TEORICO. 163.1. Los biofertilizantes.3.2. El girasol. 163.3. Descripción de la planta. 173.3.1. La raíz. 173.3.2. El tallo. 173.3.3. Las hojas. 173.3.4. Capitulo floral. 183.3.5. Aquenio o semilla. 183.4. Valor nutritivo de las semillas de girasol 193.5. El aceite de girasol. 193.6. Extracción de aceite de girasol. 203.6.1. Descascarado. 203.6.2. Extracción de aceite por prensado en frío. 20.6.3. Refinación y filtrado 213.7. Parámetros para la caracterización del aceite. 213.7.1. Índice de saponificación. 213.7.2. Índice de yodo. 223.7.3. Índice de peróxido. 223.7.4. Índice de acidez. 233.7.5. Densidad. 233.8. Análisis proximal. 233.8.1. Humedad. 233.8.2. Proteína cruda. 243.8.2.1. Etapa 1: Digestión 243.8.2.2. Etapa 2: Destilación. 253.8.2.3. Etapa : Titulación. 253.8.3. Fibra cruda. 263.8.4. Ceniza. 263.8.4.1. Procedimiento. 273.8.5. Grasas. 273.9. Cromatografía de gases acoplado a un detector de masas GC/MS. 273.10. Antecedentes. 284. METODOLOGIA. 294.1. Localización del área de estudio. 294.2. Pretratamiento del material biológico. 304.2.1. Extracción del aceite por prensado. 304.3. Determinación del perfil lipídico del aceite crudo. 314.4. Análisis fisicoquímico del aceite crudo. 324.4.1. Humedad. 324.4.2. Densidad. 324.4.3. Índice de peróxidos. 334.4.4. Índice de acidez. 334.4.5. Índice de saponificación. 344.5. Procedimiento análisis proximal torta de girasol. 354.5.1. Ceniza cruda. 354.5.2. Humedad. 354.5.3. Extracto etéreo. 364.5.4. Proteínas. 364.5.5. Fibra cruda. 374.6. Análisis estadístico. 385. RESULTADOS Y DISCUSION. 395.1. Evaluación del rendimiento de aceite crudo de girasol obtenido por prensando semilla de girasol Helianthus annuus L. híbrido Esbella. 395.2. Determinación perfil lipídico aceite crudo de Helianthus annuus L híbrido Esbella, mediante cromatografía de gases. 40Caracterización fisicoquímica del aceite crudo de girasol Helianthus annuus L. híbrido Esbella.Evaluación del análisis proximal de la torta residual obtenida a partir del prensado de semillas de girasol de Helianthus annuus L híbrido Esbella6. CONCLUSIONES. 477. RECOMENDACIONES. 488. BIBLIOGRAFIA. 499. ANEXOS 59application/pdfspaCopyright Universidad de Córdoba, 2021Efecto de la fertilización orgánica de lombricompost en las propiedades fisicoquímicas del aceite crudo y torta de girasol Helianthus annuus. L. hibrido esbella en Montería-CórdobaTrabajo de grado - Maestríainfo:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)GirasolParámetros fisicoquímicosTorta de girasolPerfil lipídicoIBMSPSSSunflowerPhysicochemical parametersSunflower cakeLipid profileIBMSPSS