Narváez Mejía, HumbertoRicardo Vertel, José Jorge2023-01-272023-01-272023-01-23https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/6941The business practice was carried out at Santa Marta farm belonging to the company GRUPO 20. S.A, located in the municipality of Apartadó, Zona Bananera de Urabá. The objective of the business practice was to develop activities focused on the fruit protection tasks carried out by the operators, following the internal procedures manual. The main problems that affected the physical appearance of the fruit were identified, and to solve this, the management of field work was taken into account and in this way the importance of evaluating the execution of these activities within the cultivation, contributed to the efficiency in the production process and the implementation of timely correction strategies that in turn allow obtaining a final product with the quality that is requested within the demands of the market. In this way, with the implementation of the monitoring and training strategies in the farms, it was possible to exceed 95% of the quality of the cultural work in the cultivation of bananas.INTRODUCCIÓN. ....................................................................................................... 141. RESEÑA HISTÓRICA DE LA EMPRESA ........................................................... 161.2. POLÍTICAS DE DESARROLLO ....................................................................... 172. OBJETIVOS............................................................................................................ 182.1. OBJETIVO GENERAL ..................................................................................... 182.2. OBJETIVOS ESPECÍFICOS ............................................................................ 183. MARCO TEÓRICO ................................................................................................. 193.1. GENERALIDADES DEL CULTIVO DE BANANO ............................................ 193.2. REQUERIMIENTOS EDAFOCLIMATICOS ..................................................... 214. ACTIVIDADES REALIZADAS................................................................................. 234.1. INDUCCIÓN ........................................................................................................ 234.2. CAPACITACIÓN A OBREROS ........................................................................... 234.3. LABORES DEL CULTIVO Y EVALUACIONES .................................................. 244.3.1. Amarre: ........................................................................................................................ 244.3.2. Embolse e identificación: ............................................................................................. 244.3.3. Desflore: ...................................................................................................................... 254.3.4. Desmane y desbacote: ................................................................................................ 254.3.5. Despeje de racimo (Deshoje): ..................................................................................... 254.3.6. Guantelete o Yumbolón: ............................................................................................. 254.3.7. Desvío de hijos o racimos: ........................................................................................... 264.1.3.8. Reamare:................................................................................................................... 274.3. EVALUACIÓN EN PLANTILLAS ......................................................................... 315. CONCLUSIONES ................................................................................................... 366. RECOMENDACIONES ........................................................................................... 37REFERENCIAS ........................................................................................................... 38ANEXOS ..................................................................................................................... 41Anexo A. Formato de evaluación de labores de protección de fruta. Empresa Grupo 20 S.A. ............................................................................................................................ 41Anexo B. Formato de evaluación de cosecha. ........................................................... 42Anexo C. Valores para las evaluaciones de protección de la fruta. ........................... 43Anexo D. Valores para la primera evaluación durante la cosecha. ............................ 43Anexo E. Valores para la segunda evaluación durante la cosecha. .......................... 44Anexo F. Valores para la tercera evaluación durante la cosecha. ............................. 45application/pdfspaCopyright Universidad de Córdoba, 2023Seguimiento de labores agronómicas para el mejoramiento y calidad del cultivo de banano (Musa AAA simmonds) en la finca Santa Marta Fabio en Apartadó, AntioquiaTrabajo de grado - Pregradoinfo:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)Despeje de racimoCosechaCalidadCochinilla del racimoBunch clearingHarvestQualityCluster mealybug