A.A.B. Monografías

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  • PublicaciónAcceso abierto
    Evaluación del efecto de diferentes concentraciones de ANA (ácido 1-naftalenacético) sobre los componentes de rendimiento de la yuca (manihot esculenta crantz) var. mcol 2066, en un suelo del valle Medio del Sinú
    (2022-02) Bedoya Murillo, Leyner; Paternina Mejía, Dalmis; Pardo Plaza, Yuri Janio
    La investigación se realizó en la variedad MCol 2066 de yuca dulce para consumo humano, a nivel de campo cultivada en un suelo del valle medio del Sinú en el Caribe colombiano, con el objetivo de evaluar el efecto de la aplicación a estacas, de diferentes concentraciones de ANA (ácido 1-naftalenacético) sobre los componentes de rendimiento de yuca (M. esculenta) Var. MCol 2066, el experimento tuvo un arreglo factorial de 4*3+1, cuyas variables son la concentración de auxinas (0ppm, 100ppm, 200ppm y 300ppm) y el tiempo de inmersión (5min, 10min y 20min) más un testigo (seco). Con lo que se tienen 13 tratamientos. En la investigación el cultivo de yuca se llevó a cosecha (8 meses), donde se tomaron muestreos destructivos de 5 plantas por repetición, para un total de 15 plantas por tratamiento, a las que se les pesó la biomasa fresca total de raíces (MTR), masa promedio de raíces comerciales (MPRC), no comerciales (MPRNC), tallos (MTT) y hojas (MTH). Se contabilizo el número de raíces comerciales (NRC) y no comerciales (NRNC), se midió la longitud de las raíces comerciales y su diámetro. Posteriormente se tomaron alícuotas de 100 g de cada órgano en estudio de la planta y se llevaron a horno de secado para la obtención de biomasa seca y su posterior análisis de datos. Los resultados obtenidos mostraron que la aplicación de ANA a concentraciones de 200ppm y 300 ppm por 20 minutos registraron incrementos significativos en la longitud de raíces, masa fresca promedio de raíces comerciales, masa seca de raíces totales y comerciales, rendimiento e índice total de cosecha. Con base en lo anterior se concluye que la aplicación de ANA puede mejorar varios componentes de rendimiento como la masa fresca, masa seca de raíces comerciales, longitud de raíces, rendimiento e índices de cosecha.
  • PublicaciónAcceso abierto
    Efectos de la alelopatía y su utilización en malezas y cultivos de importancia agronómica del departamento de Córdoba
    (2021-06-30) Lozano Tordecilla, Dian Camilo; Arroyo Acosta, Nellys Lucia; Charry Mercado, Rogers Enrique
    Currently it is important to find alternatives that allow us to develop a more profitable and environmentally sustainable agriculture, leaving aside agrochemicals, which can cause irreversible damage to ecosystems, in nature plants are prone to biotic and abiotic factors which considerably affect their yields. Crops are frequently affected by the appearance of weeds, which can cause great losses. The presence of weeds will have a negative effect on the crop as they will be competing for water, light and nutrients. The department of Córdoba has a wide flora of weeds due to the edaphoclimatic conditions that are present, likewise a great diversity of crops of agronomic importance such as corn, cotton, rice, banana and vegetables are developed, it is believed that many of these weeds and crops develop allelopathic substances that have the ability to directly or indirectly inhibit the germination phases, growth and reproduction of other plants. In this sense, the objective of this research is to carry out a systematic review of information on the effects of allelopathy and its use for weed control in agricultural crops of agronomic importance in the department of Córdoba. The results obtained in the research showed that the phenomenon known as allelopathy can be a great alternative for weed control in agroecosystems, since many plants with allelopathic potential are currently known, which will allow us to have a more sustainable agriculture with the environment.
  • PublicaciónAcceso abierto
    Efecto del calentamiento global en la evapotranspiración de los cultivos
    (2021-04-29) López Rhenals, Oscar Andrés; Mercado Fernández, Teobaldis
    Global warming and climate change has come consecuences such increasing of temperature, and evapotranspiration as well, turn into hydric déficits which in a sense have repercussion in the efficiency of crops, accordingly a decreasing on farmers families incomes, moreover the more are the days passing, more people exist on ground, therefore the demand of food is higher, for that reason it’s mandatory to find new technologies to produce foods without destroying natural resources.The main objective on this work it’s developing in a conceptual way, the efects of global warming on the evapotranspiration of crops, for that a systematized bibliographical revision will be made by three phases, a preliminary of imputs or planning, followed by the execution of the research, last but not least, the achievement of the expected results from products. Based on the compilation of information, it is affirmed that global warming has direct effects on the evapotranspiration of the crop, because by increasing the temperature, the evapotranspiration rates also increase, causing imbalances in the water balance, salting the soil, decreasing the growth and productivity, which will depress crop yields